Är slaveritiden över?

Vissa påstår att en hjälte som har kunnat stå inför hundratals, om inte tusentals trupper, och vända om hela utfallet med en svärd eller även ord tillhör endast dåtiden. Men hur sant är detta?…

När jag tänker på 1900-talets mest inflytelserika man tänker jag på Imam Khomeini(RA). Men var han den enda i sitt slag i världen? Jo, utan tvekan, den enda i sin sort. Men varför har inte någon likt honom trätt fram i västvärlden? Muslimer talar ofta om Ghandi och många andra som mer eller mindre tillämpat Imam Hosseins(A) revolution inom många fronter men ingen har frågat sig varför bland så många muslimer (shiiter) i världen, och speciellt i västvärlden, har inte en enda bland dem framträtt som en islamisk revolutionär såsom många både innan och efter Imam Khomeini – speciellt då många av dem påstår sig vänta på Imam Mahdis(AJ) återkomst samt varje år sörjer för Imam Hussein(A). Var ligger felet kan man undra!

I Michigans Universitet för 55 år sedan sade en ledare, inspirerad av Imam Hussein, dessa [exakta] ord gällande problemen som afroamerikanerna utsattes för:

”Tillbaka i tiden under slaveritiden, när mörkhyade likt mig pratade med en slav brukade de inte döda honom utan de brukade istället skicka en husneger till honom för att tysta ner honom och upphäva det han tidigare sagt. Ni måste läsa historien om slaveritiden för att förstå detta. Det fanns två typer av negrer… De flesta av er känner till den gamla typen… under slaveritiden kallades han för ”Onkel Tom”. Han var husnegern. Redan under slaveritiden fanns det två negrer: husnegern och fältnegern. Husnegern bodde oftast nära sin herre. Han klädde sig som sin herre. Han bar på sin herres gamla kläder. Han åt mat som hans herre hade lämnat på bordet och han levde i sitt herres hus…Han identifierade sig alltid på samma sätt som hans herre identifierade sig. När hans herre sade: ”Vi har bra mat”, brukade negern säga: ”Ja, vi har gott om bra mat”… När herren var sjuk gick det så långt att negern brukade säga: ”Vad är det chefen? Är vi sjuka?”… Men så fanns det en annan neger, ute i fälten. Husnegern var en minoritet. Fältnegrerna var massor. De var en majoritet. När herren blev sjuk bad fältnegrerna att han skulle dö. Om herrens hus fattade eld kunde de be att brisen skulle blåsa upp till en vind… och [än] idag har vi fortfarande husnegrer och fältnegrer…

Om vi går tillbaka till oss själva och ställer oss frågan: Vilken slags mästare följer jag? Vilka slags muslim är jag? Är jag en ”husmuslim” eller en ”fältmuslim”? Är jag en husmuslim, som har övergivit kampen för rättvisa, som har lurats och som ser på då mina människor förtrycks dagligen men ändå lever, äter och sover som ett får som om ingenting har hänt? Eller är jag en fältmuslim som står på sina ben och inte förhandlar om sin tro med förtryckaren (som jag dagligen bemöter i systemet) och som aldrig säljer sin tro trots all daglig kroppslig och själslig tortyr? En fältmuslim strider ständigt med pennan, med ögonen, med öronen, med tungan och med lemmarna. Han tröttnar aldrig oavsett. Vem av dessa två har fokus och tillit till Gud? Är det husmuslimer eller fältmuslimer som kan påskynda Imamens(AJ) återkomst? Är det husmuslimer eller fältmuslimer som Imamen(AJ) kan räkna med?

Hur många fler Malcolm X, Shaheed Sadr, Shaheed Beheshti, Shaheed Mutahhari, Shaheed al-Nimr m.fl skall kallblodigt behöva mördas utan att ersättas av just DIG och DINA ättlingar? Vad hjälper det att gråta och sörja deras fader Imam Hossein(A), som uppoffrade allt i Guds väg, utan att uträtta de nödvändiga stegen som ser till att du blir som dessa hjältar eller utan att ta de stegen som ser till att sådana personligheter blir uppfostrade?

På vilken sida står du i din vardag och som vad – en fältmuslim eller husmuslim?