Generositet gentemot sina fiender

Det har berättats att Abbasidkalifen Al-Mu’tamid, som regerade under större delen av Imam Askaris liv, hade anlitat en spion som skulle hålla ett öga på Imamen(A).

En dag skickade en av Imam Askaris(A) anhängare några granatäpplen till Imamen(A), som en gåva. Granatäpplena placerades framför Imamen(A) och spionen som råkade vara närvarande vid det tillfället kunde inte slita blicken från frukten. När Imamen(A) märkte spionens stirrande blick på frukten, tog Imamen(A) upp ett av granatäpplena och gav det till spionen, trots kännedomen av hans orättfärdiga uppdrag.

Spionen tog emot frukten, men han åt den inte. Imamen(A) frågade honom: ”Varför äter du inte granatäpplet som jag gav till dig?” Spionen svarade: ”Jag har fem barn och jag äter aldrig utan de. Jag funderade just på hur jag ska kunna dela frukten med mina barn” Imamen(A) tyckte synd om honom, och gav bort resten av granatäpplena till honom. Spionen vägrade ta emot frukten men Imam Hassan al-Askari(A) insisterade och sade: ”Det är bättre att dina barn får äta dessa frukter än att jag äter de.” Det finns otaliga sanna historier nedtecknade om våra Imamer.

Historier som vi kan ta lärdom av. Det är viktigt för oss att studera och lära oss om våra Heliga personligheter och föra vår lärdom vidare till våra barn. Som avslutning bör vi höja våra händer och be till Allah(SWT) om att han ska vägleda oss längs Ahl al-bait(A) väg och ge oss framgång (Taufeeq) för att tillämpa det de har lärt oss. Ameen!