En obeaktad egenskap!

I samhället utrustar man många allmänna som privata ställen med bevakad kamera med ett klart syfte för alla, vilket är att upprätthålla säkerheten och därmed öka tryggheten.
Självklart att de som har tänkt sig begå ett brott inte riktigt glada är för det och många gånger tänker till flera gånger hur de ska agera så kameran inte fångar upp dem.
Det finns en bortglömd egenskap som egentligen har samma funktion som en bevakningskamera för att öka säkerhet och trygghet för samhälles kvinnor. Den kallas för ”ghira”.

Vad är ghira egentligen? Man kan kanske beskriva detta arabiska ord så här; att vara mån och värnande om familjen och framför allt om kvinnorna i familjen.

Imam Sadiq(A) säger: ” Den mannen som inte har ghira, är en människa med omvänt hjärta.” [Wasael al-Shia, vol. 7, S. 108]

Varför är det så stor betoning på uppbyggandet av denna egenskap hos män?

Jo, Om man granskar dagens samhälle ser man djupa spår av saknad av denna rekommenderade egenskap. Det var mest efter förekomsten av feminismen som den islamiska väl hyllade egenskapen hos troende män numera ändrat värde och numer uppsätts som en negativ och gammalmodig egenskap.

Inte minst för att ghira har hos vissa okunniga blinda troende nedsmutsats då det tidigare uppfattats och använts som ett medel för våld istället för skydd.

De här människorna har omedvetet medverkat till att omvärlden utnyttjar deras felaktiga uppfattning av frågan för att få oss troende att se ner på denna gudomliga egenskap och betrakta den som en begränsning till kvinnan.

Dessvärre har de flesta av oss troende gått så djupt med denna farliga tanke så att en troende framför en annan troende har svårt att tala om det eller visa sin ghira. Så långt att vi inte alls vill erkänna hur välrekommenderad och till och med obligatorisk definierad denna egenskap är enligt Gud och Ahl al-Baits(A).

Men är det verkligen en egenskap som nekar kvinnas frihet och fristående personlighet?

Kameraa

Män kan fungera som en bevakningskamera då de har bättre syn på hur andra icke Gudsfruktiga män kan skada kvinnan som hör till ett högt värde, är vacker och ömtålig. Därav har Gud pliktad mannen att skydda henne framför eventuella kommande faror. Det är det som kallas för ghira. Observera eventuella förekommande och inte när det redan har hänt! Ty när kvinnans ömtåliga själ skadas av en beträffande fara är det redan försent oavsett hur hårt straff gärningsmannen får.