Vägled oss på den raka vägen

اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ

Vägled oss på den raka vägen

 

Denna vers läses minst 5 ggr om dagen av varje muslim som ber de obligatoriska bönerna dagligen. Jag har länge reflekterat över denna vers och enbart tanken på den, speciellt under bönen, ger en speciell gripande känsla.

När jag funderar på detta inser jag att vi varje dag ber Gud om vägledning. Vi, bokstavligt, erkänner varje dag om att vi INTE klarar oss igenom detta liv på rätt väg om inte Allah vägleder oss. Detta ger en större förståelse om varför Profeten(S) innan sin död uppmanade oss att ej sluta upprätta bönen. Detta ger en större förståelse om varför Gud i koranen sagt till oss att bönen hindrar en från sedefördärv.

Det innebär att vi varje dag har chans att utvecklas till det bättre och få en stråle vägledning. En stråle för varje gång vi säger det med insikt och koncentration. Alltså måste det innebära att man ALDRIG är färdig vägledd. Oavsett hur ”religiös” och ”troende” man är, så finns det alltid rum och möjlighet för hjärtat att utvecklas och vägledas mer.

Relationen mellan vägledning och hjärtat påminner om relationen mellan kunskap och hjärnan. Ju mer kunskap man förvärvar desto mer känner man att det finns att lära.