Sayyida Zaynab(A)

Seyyeda Zaynab(A)
Seyyeda Zaynab(A) är en av tidens mest fantastiska kvinnor. Hennes karaktär reflekterade de bästa attributena av dem som uppfostrat henne. Hennes allvarlighet och klarhet liknade, hennes mormors, Khadija(A). I hennes blyghet och oskuld var hon som sin mor Fatima(A). Hennes modhet och rättrådighet var som hennes far Ali(A). Hennes tålamod och överseende tog hon från sina bröder Hassan(A) och Hossein(A).
Zaynab(A) är dessutom Mohammads(S) första barnbarn, sista profeten från Gud. Hennes mormor Khadija(A) och mor Fatima(A) räknas som två av de fem bästa och heligaste kvinnorna i världen. Hennes far Ali(A), är det bästa mannen efter Mohammad(S), och han utnämns av Mohammad(S) själv som första Imam, prästen och ledaren till muslimerna efter Mohammads(S) död.
 
När hon föddes kom Fatima(A) till Ali(A) och sa ”Vad ska du kalla vår dotter?”. ”Jag skulle aldrig namnge min dotter innan innan Mohammad(S), Gudssändebud, har gjort det”. svarade Ali(A). När Mohammad(S) frågades om att namnge flickan så sa han ”Jag skulle aldrig namnge mitt barnbarn innan Gud har gjort det”. Då uppenbarade Gabriel till Mohammad(S) och sa ”Var hälsad från Gud, Mohammad, Ni får kalla flickan för Zaynab”. Namnet är tagen från ett träd som både ser och luktar fint i paradiset, och det betyder ”roten till ett välsignat träd”.
När hennes mamma dog, tog hon hand om sina syskon Hassan(A) och Hossein(A). När hon blev vuxen bad flera hennes far Ali(A) om lov för att gifta sig med henne, de flesta var kungar över sina ättlingar och härstammade från höga familjer, men hon var ämnad för sin kusin Abdullah(A), sonen till Jafar(RA), Alis(A) bror.
 
Hon fick tre söner och en dotter av Abdullah(A), två av dem blev mördade med deras morbror Hossein(A) i Karbala. Zaynab(A) levde flera år efter sin brors martyrium, och hon dog när hon var ungefär femtiosju år.
Zaynab(A) begravdes i Syrien, i en liten by i Damaskus, men det finns en annan begravning för henne i Egypten. Ingen vet vilken av dem är det riktiga begravningen, för att det sägs att hon åkte till Egypten, men andra säger att hon stannade kvar i Damaskus, efter att hon fördes dit som slav till den tyranniska Kungen Yazid.
 
Begravningen i Damaskus tros av många muslimer vara den riktigaste, men både begravningar besöks året runt, och särskilt i hennes dödstid, då folk sörjer henne fram til idag och säkert fram över.
 
Hur såg hennes liv ut, som familj medlem?
 
Zaynab(A) var sju år när hennes mor Fatima(A) dog. Eftersom hon var det äldsta dottern så fick hon ta hand om hushållet och sina syskon Hassan(A) och Hossein(A).
När hon blev vuxen bad flera hennes far Ali(A) om lov för att gifta sig med henne. De flesta var kungar över sina ättlingar och härstammade från höga familjer, men hon var ämnad åt sin kusin Abdullah(A), sonen till Jafar(RA), Alis(A) bror och fick fem barn.
Trots att hon var gift, övergav hon inte ansvaret för sin familj, far och syskon, utan hon flyttade med sin man och deras barn från Medina (i Saudia Arabien) till Kufa (i Irak), nya platsen för khilafa, då Ali(A) var khalifa efter Mohammad(S) (prästen och ledaren för muslimerna).
 
Hon anade en stor kärlek till sina bröder Hassan(A) och Hossein(A), och hennes halvbror Abbas(A), och hon spelade en stor roll i deras liv och de respekterade och älskade henne väldigt mycket. De följde med henne överallt för att beskydda henne, och lära sig av henne.
När hennes bror Hassan(A) blev förgiftad och hans lever kom ut ur munnen, var han rädd om att Zaynab(A) skulle se detta, och bli ledsen. Han gömde skålen vilken han spottade levern och blodet i när han hörde att hon kom till honom på besök.
 
Hur förekommer hon i Ashura dagen i Karbala?
 
Zaynab(A) förekommer i Karbala, i Iraq nu, där hennes bror Hossein blev mördad och slaktad med sina följare av den tyranniska kalifa då, Yazid, som en hjälte. Hon kallas också för Karbalas hjälte. Hon följde med sin bror Hossein(A) till Iraq för att rädda folk där från Yazid. Folket i Kufa, skrev till Hossein(A), att han skulle komma och de är redo att tillsammans bilda den rättvisa staden, och ta makt över Yazid. Men när han kom så svek folket honom och han blev mördad med sina sjuttiotvå följare och kvinnorna och barn togs slavar till Yazid i Sham, nuvarande Damaskus.
Hossein(A) var medveten om att han skulle bli mördad och att folk skulle svika honom, och det gjorde Zaynab(A) också, för att det var vad Mohammad(S) sa till dem innan. Hon visste att hon skulle se sina barn, sina bröder och släkt slaktade av Yazids militär, och att hon skulle tas som slav till Yazid. Men det var hennes ansvar att beskydda barnen och kvinnorna efter Hosseins(A) martyr, och att förklara för folk vad Yazid gjorde mot Profetens(S) familj och barnbarn. Hon skulle föra fram vidare Hosseins(A) tankar om frihet och liberalitet. “Att dö fri är bättre än att leva som slav” har Zaynab(A) lärt sig av Hossein(A).
 
Hon uppmuntrade kvinnorna och barn att vara tålmodiga, för att friheten förtjänar att vara törstig i tre dagar i öknen. Yazid försökte trycka på Hossein(A) och sina följare att dra tillbaka och lämna allt han kom för att förverkliga genom att förbjuda vattnet på dem i tre dagar när dem var i Karbala som var en tom öken då.
När Zaynab(A) och alla andra kvinnor anlänt till Yazids slott, stod Zaynab(A) framför honom och hade en lång tal inför Yazid. “Yazid, var tyrannisk, och gör allt du vill, du kommer aldrig att radera vår lära från folkets tankar, vi ska leva vidare, i folkets hjärtan och själ, att dö är vanligt för oss om det ska lära folk att leva fritt och kämpa för det och inte acceptera förödmjukelse”.
 
Varför är hon en idol för kvinnor
 
Zaynab(A) var en typisk kvinna, i sin stolhet och styrka. Hon använde allt hon lärde sig av profeten(S) och hennes far och påverkade samhället. Efter hennes tal i Yazid slott, väckte hon stor uppmärksamhet och demonstrationer mot Yazid, och hans tyranniska makt. Folk vågade kräva sina rättigheter av Yazid, tack vare Zaynab(A).
Varje muslimsk kvinna känner till Zaynab(A), och varje kvinna har henne som en idol, och hyser en stor kärlek och respekt för Zaynab. Varje trogen kvinna försöker följa Zaynabs(A) väg, och vara stark.
 
Zaynab(A) ritade kartan till varje kvinnas väg. Man lär sig av henne att vara stark, klok och god. Att vara tålmodig på vägen till frihet, även om det kostar ens blod, ens barn och familj. Kvinnorna lär sig av Zaynab(A) att kämpa för sina rättigheter och våga stå mot de stora makterna för att kräva det. Dessutom är hon en källa till läran och visdom.
Zaynab(A) var pålitlig och kunde föra vidare Guds, Profetens(S) och Imamens(A) ord och budskap särskilt efter hennes brors martyrskap.
Hennes begravning som ligger i Damaskus, är väl besökt av alla muslimer från hela världen. Man ber till Gud i hennes namn ofta för att bli frisk, lätta för sig m.m.
 
Dessutom blev hennes begravning en moske, och dess minarat är gjord av guld. In i det stora mosken, runt om begravningen, är det marmor i väggorna, och både begravningen och taket gjorda av guld.