Ostens andra förmåner

All sorters ost
Som ni har märkt nämndes endast ostens tryptofaninnehåll i förra avsnittet. Tyder detta på att ost inte har andra förmåner för hälsan?

Nej, det är faktiskt tvärtom. Det har visat sig att ost innehåller höga koncentrationer av essentiella näringar, främst höga protein- och kalciumkvaliteter, såväl som andra näringar såsom fosfor, vitamin A, zink, riboflavin (vitamin B2) och vitamin B12.

Konsumtionen av vissa ostar, såsom Cheddar, Swiss, Blue, Monterey Jack och några andra, har visat sig minska risken för karies.

Trots att dessa effekter (på tänderna) inte har förståtts fullständigt finns det flera mekanismer som är viktiga att ta hänsyn till. Ostkonsumtion stimulerar salivavsöndringen i munhålan som har tandrötreducerande egenskaper där de bland annat höjer bufferkapaciteten. Mjölkproteinerna i ost har visat sig neutralisera plack genom deras bufferkapacitet. Ost verkar hindra syrademineralisering och intensifierar ommineraliseringen av tandemaljen. För att minska tandröta rekommenderar hälsospecialister konsumtionen av ost direkt efter maträtter eller som mellanmål.

Många ostar, speciellt Cheddar och Swiss, innehåller lite eller ingen laktos. Därför är ost en viktig källa av kalcium och många andra näringar hittad i mjölk för de vars kropp inte kan spjälka laktos eller de som har svårt för att spjälka laktos eller mjölksocker. Många studier har visat att dess kalciuminnehåll kan medverka i att minska risken för osteoporos.
Hittills har allt angående ost varit hälsosam men det finns ett undantag som måste tas upp. Det får vi ta upp i nästa avsnitt Ost och valnötter.