Ost

I den tunna värdefulla boken “daro va shafa” (Medicin och läkning), en samlingsbok på traditionell Islamisk medicin från den Heliga Profeten Mohammad(S), står det att äta ost leder till sömn.

När jag läste om detta blev jag förvånad och memoriserade det. Efter fem månader, under min histologi kurs på läkarprogrammet, då jag studerade inför mitt prov drog jag upp en teori som kunde lösa sömnproblemet. Jag noterade min teori i min anteckningsbok bredvid det att det visuella ljusets påverkar vår epifys (i vår hjärna) för att reglera dess tillverkning av aminosyran tryptofan, som i sin tur är avgörande för människor att sova (eller vice versa). Min teori var att kanske tryptofan fanns i ost som inducerar sömn.

Låt oss gå närmare kring detta.

Dr. Judith Bryans, en näringsvetenskapsmän vid the Dairy Council sade följande:
“En av aminosyrorna i ost – tryptofan – har visats minska stress och samtidigt inducera sömn. I andra ord kan ost hjälpa dig att ha en god nattsömn.”

Men vilken kemisk process följer tryptofan i kroppen som leder till att man somnar?

pineal

Den underbara effekten som tryptofan har på både stämning (eller dålig humör) och sömn kan vara att kroppen omvandlar naturligt tryptofan till både serotonin och melatonin.
Serotonin nivåer påverkar stämning och melatonin påverkar sömn.

Här följer om hur kroppen normalt utan att äta tryptofan fungerar; för det som man måste veta är att vår kropp redan har tryptofan.

Men varför ska man äta då ost för att få i oss tryptofan? Svaret till frågan kommer.
Det som är viktig att kunna är ett litet organ som heter epifys eller tallkorrskörtel som ligger längst bak i tredje ventrikeln och registrerar ljuset omkring oss. Hos däggdjuren ligger strukturen djupt inbäddad i skallen men registrerar ändå ljus.

Epifys består av två typer av celler: gliaceller och pinealocyter.
Pinealocyter ser ut som neuron med korta axoner som dockar till blodkärl med hjälp av sina utskott. Pinealocyter producerar melatonin. Syntesen och frisättning av melatonin regleras av ljusinfall från ögat.

Melatonins främsta funktioner:
– Reglerar dagliga kroppsrytm och dag/natt cykel
– Inhiberar sekretion av gonadotropon releasing hormone (GnRH) och förhindrar därmed gonadernas fettbildning.
Dessutom reglerar steroidogeniska aktiviteten av gonader speciellt vid menstruationscykeln.
– Melatonin har också en antioxidativ effekt, eftersom det finns receptorer för melatonin även på andra håll i kroppen; dvs. försvar mot infektioner och inflammationer.

Sympatiska nervfibrer från ganglion cervicale superior kommer in i körteln med ljusinformation längs en lång väg:

NeuroPimage2

1. I retina finns ljuskänsliga celler. Signaler från dessa ljuskänsliga celler färdas till nucleus suprachiasmicus i hypothalamus av en nervbunt s.k. retinohypothalamiska tracten.
2. Information från hypothalamus förs till lateralkärnor i den grå substansen av ryggmärg på thorakalnivån.
3. Information från ryggmärgen är transmitterad till ganglion cervicale superior (preganglionära sympatiska fibrer).
4. Information från ganglion cervicale superior förs av postganglionära sympatiska fibrer som går i associering med blodkärl som går in i epifysen.
5. Mörkret stimulerar produktionen av melatonin. Ljus undertrycker snabbt produktionen av melatonin. Detta innebär att melatoninnivåer i blodet varierar under dygnet, de ligger högt på natten och sjunker när man öppnar ögonen.

Melatonin verkar både på hypothalamus (för dygnreglering) samt på adenohypofysen för att inhiberar gonadotropon releasing hormone (GnRH) och GH sekretionen.
Dessa cykler (av ökning och sänkning av melatonin) börjar i puberteten.
Hos spädbarn ligger de på en konstant hög nivå (därför sover spädbarn mycket). Hos äldre planar kurvan ut. Melatoninet tycks gynna en god sömn och därför kan äldre ha svårt att sova.
Melatonin är ett hormon som är en stark antioxidant och verkar mot OH fria radikaler, vilket är viktigt för undvikning av cancer eller till och med dess bekämpning.

Bildningen av melatonin:
Utgår från tryptofan och går bl.a. via serotonin:

Tryptofan –> 5-hydroxytryptofan –> serotonin –> N-acetylserotonin –> melatonin

Som jag sade tidigare hormonet serotonin som bildats ursprungligen ifrån tryptofan minskar stämningen såsom dålig humör eller till och med stress; i andra ord, påverkar den känslan, beteendet och tanken.
Det finns en endogen inre klocka från nucleus suprachiasmaticus (i hypothalamus) vars celler har en inneboende rytm som balanseras av och justeras med ljusinfall.

Melatonin kan man köpa i USA, England, Frankrike i hälsokosten och äta när man bör bli sömnig. Finns inte att köpa i Sverige pga. att ingen har patent och det inte ligger några pengar i det.

Vad är då lösningen till detta problem?

تَداوَوْا؛ فَاِنَّ الَّذِي أَنْزَلَ الدَّاءَ أَنْزَلَ الدَّوَاءَ

Bota er själva, för Han som har låtit sjukdom drabba er, har (också) skapat deras mediciner. (Den heliga Profeten Mohammed(SAAS) – Nahj al-Fasahah s.53)

تَداوَوْا عِبَادَ اللَّهِ؛ فَاِنَّ اللَّهَ تَعَالى لَمْ يَضَعْ دَاءً اِلاّ وَضَعَ لَهُ دَوَاءً؛ غَيْرَ دَاءٍ واحِدٍ؛ الهَرِمِ

Bota er själva, O tjänarna av den Upphöjde Gud! för Han har skapat en (specifik) medicin för vilken sorts sjukdom som helst, utom den gamla åldern. (Den heliga Profeten Mohammad(S) – Nahj al-Fasahah s.53)

Därmed går det att lösa detta problem och det görs helst enkelt genom att äta ost. Med andra ord, visar detta att ost kan användas som en naturlig medicin istället för att konsumera läkemedel, vilka alla har biverkningar på vår kropp. Som ni säkerligen vet förekommer sömnproblem som en epidemi i västvärlden, på grund av folkets snabbväxande liv som hotas genom ständig daglig stress.

De flesta läkemedel som används är till syfte att förhindra nedbrytningen av serotonin i kroppen. Exempel på dessa läkemedel kallade SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) är: Prozac (Fluoxetine), Paxil (Paroxetine), Zoloft (Sertaline), Desyrel (Trazodone) och Effexor (Venlafaxine).

Däremot det som osten gör är att den ökar bildningen av serotonin, utan att förhindra kroppen att sköta sitt normala jobb vilket är att den bryter ner (det extra) serotonin. I andra ord strider läkemedel mot kroppen naturliga sätt att vara medan ost låter den naturliga processen i kroppen vara medan den istället fixar till problemet specifikt. Problemet för personer med sömnproblem är att mängden av tryptofan i deras pinealocyter i epifysen inte räcker till bilda tillräckligt serotonin och speciellt melatonin pga obalans. Alltså läkemedlen, som tillhör anti-depressiv klassen, verkar inte tillräckligt specifikt i att fixa till bristet på melatonin utan verkar den påå serotonin. Detta är en av många anledningar till varför läkemedel som tillhör denna klass leder till så många biverknigar (www.emedicinehealth.com/ssris_and_depression/page5_em.htm)

En bra och viktig fråga som många brukar ställa är:
Vilken typ av ost är bäst?

Enligt forskare är den bästa osten Cheshire. Den är den typiska vita saltiga osten som vi i mellanöstern (och många länder i Medelhavsområdet) äter. Samma ost kan också hittar i sin gula form i andra länder, såsom England.
På grund av dess saltiga innehåll borde man inte glöma att sänka ner osten i medeltempererade kokad vatten så att salthalten minskar och förs ut i vattnet istället. Anledningen till varför man borde äta ost med lägre salthalt är att minska risken för högt blodtryck.

Så från och med idag om ni möter folk med sömnproblem, depression eller ångest kan ni rekommendera dem att äta ost.


Källa:
http://www.britishcheese.com/news.cfm?page_id=240
http://www.naturdoctor.com/Chapters/Research/insomnia_tryptophan.html
Medicinsk kursbok: Histology a text and atlas av Ross, Michael H, 5:e upplaga (2006).