Imam Sadiq(A) och islamiskt samhälle

En dag när vår 6:e Imam, Imam Sadiq(A) promenerade längs en gata lade Han(A) märke till att några personer hade slängt överbliven mat på marken.

Imam Sadiq(A) blev väldigt ledsen över detta. Han(A) talade om för dessa personer att det dem gjort var väldigt fel eftersom det finns så många människor i världen som är hungriga på grund av att de inte har någon mat.Vår Profet Mohammad(S) har talat om för oss, att om man inte tänker på andra Muslimers behov så är man inte en Muslim. Detta är orsaken till att Imam Sadiq(A) brukade gå ut mitt i den kalla natten för att ge mat till de fattiga.

Moral: Du skall aldrig använda eller ta mer än du behöver av något. Du skall alltid tänka på hur andra människor har det, speciellt Muslimer, som inte har lika mycket som du har.

Imam Sadiq(A): kompanjonen från Hajj, vallfärden
En man kom tillbaka från Hajj, vallfärden. Han berättade om hans upplevelser för vår 6:e Imam, Imam Sadiq(A). Han var mest imponerad av en av hans kompanjon som han gjorde vallfärden med, och berömde denne person väldig mycket. Vilken vänlig och älskvärd person, vi var verkligen lyckligt lottade, han var ständigt upptagen med bön och dyrkan. Så fort vi stannade till någon stans, gick han direkt till ett hörn och började be. Imam Sadiq(A) sade: ”Vem var det då som tog hand om hans sysslor medan han var borta? Och vem var det som vattnade och mattade hans häst? Mannen svarade: ”Självklart gjorde vi detta, vi hade äran att göra allt åt honom. Han var för upptagen med bön och dyrkan, och hade därför ingen tid med att utföra dessa världsliga uppgifter. Imam Sadiq(A) sade:” Sannerligen, ni alla är då bättre än honom.”