Imam Hassan(A)

Namn: Hassan (Shabbar)
Titel: al-Mujtaba (den utvalde)
Kuniyya: Abu Mohammad
Far: Imam Ali(A)
Mor: Seyyeda Fatimah Zahra(A)
Födelse: 15 Ramadan år 3 e. H. i Medina
Martyrskap: den 7 Safar år 50 e. H. i Medina,
Förgiftad av hustrun Djo’da binte Ash’ath
Begravd: Djannatul Baqi

Imam Hassan(A) är Shia muslimernas andra Imam. Den heliga Profeten(S) älskade denna Imam speciellt mycket – Imam Hassan(A), son till Imam Ali ibn Abu Talib(A) och rättfärdige efterträdare till Profeten Mohammad(S). Han var född den 15 dagen i den heliga månaden Ramadan i staden Medina, 3 år efter hijra. Det var den heliga Profeten(S) som själv gav honom namnet Imam Hassan(A).

Vid födelsen yttrade Profeten(S) själv azan (böneutropet) i Imam Hassans(A) högra öra och iqamah (ett av bönens moment då niyyah (avsikt) anges) i hans vänstra öra. Därefter deklarerade han att hans första barnbarn kommer att stoppa blodbad inom hans nation.
Under Profetens(S) livstid märkte människorna att han [Profeten(S)] visade väldigt stor tillgivenhet och kärlek till Imam Hassan(A). Vid ett tillfälle när Profeten(S) var i sojod (ett av bönens moment då pannan sätts på marken) så var han [kvar] i den positionen ganska länge. När han avslutade bönen frågade någon varför han hade förlängt sin sojod. Den heliga Profeten(S) svarade att imam Hassan(A) lekte på hans axlar och han ville inte störa hans lek.

En arabisk beduin såg Profeten(S) pussa Imam Hassan(A) och frågade honom varför han visade all denna kärlek och ömhet till barnet.  Beduinen påpekade: ”Jag har över tio barn och jag har aldrig kysst någon av dem på det sättet”. Profeten(S) svarade: ”Vad kan jag göra för dig när ditt hjärta är hårt som sten”. Genom hans kärlek för Imam Hassan(A) visade Profeten(S) ett praktiskt exempel på vilken kärlek och ömhet man ska visa mot barn.
Idag är det kanske ännu viktigare än tidigare att visa kärlek och vänlighet mot barnen och att uppfostra dem i en god atmosfär som kan medföra en stabil omgivning i och med det ett bättre samhälle.