Profeten(S) och Imam Ali(A), de perfekta förebilderna

Den heliga Profeten(S) är ett exempel på en perfekt människa inom Islam. Imam Ali(A) är ett annat exempel. Att lära känna Imam Ali(A) är samma sak som att lära känna den perfekta människan, och med det menas att lära känna honom grundligt, inte bara vid hans namn, härkomst och synbara identitet. Vi må känna till att Imam Ali(A) är sonen till Abu Talib(A), sonsonen till Abdul Muttalib(A), att hans moder är Fatima, dotter till Assad bin Abdol Ezi, att hans fru är Fatima Zahra(A), att han är far till Imam Hassan(A) och Imam Hossein(A), vilka datum han föddes och dog på, och vilka slag han slogs etc. Denna kunskap är endast om hans ytliga identitet och inte om honom som den perfekta människan. Att lära känna Ali(A) är snarare om att lära känna hans personlighet än han som person.

Då vi bekantar oss med hela hans personlighet så kommer vi att lära känna den perfekta människan inom Islam och då vi tar honom som en förebild och accepterar honom i verkligheten och inte bara i hans ord som vår ledare och Imam, och följer och försöker efterlikna honom, så är det då vi kommer att bli Shi’a (följare) av denna perfekta människa. En shia betyder en som följer Imam Ali(A), inte bara med tungan och känslorna utan genom att handlingarna följer honom i den praktiska, filosofiska och akademiska aspekten.

Dessa två sätt att igenkänna den perfekta människan är inte bara teoretiskt användbara; vi behöver även använda denna kunskap för att följa de sätt Islam visar för att bli sanna muslimer och för att sannerligen implementera Islam i samhället. Sättet är sålunda visat och resultatet är förklarat.