Att följa rekommendationer

Köpte en ny smartphone för ett tag sen. En Samsung 5 för att vara mer exakt. Generellt sett är det ingen skillnad på den jämfört med de äldre modellerna. Dock följer det med en app i denna modell som heter S Health. Det är en fullständig app som ska hjälpa användaren att uppnå en bättre hälsa. Appen innehåller en stegräknare, dvs varje steg du tar med mobilen i handen räknas, och den ger rekommendation om hur många steg per dag man ska ta för bästa hälsa. Den har även en pulsmätare som ska visa hjärtats tillstånd vid stillasittande läge. Appen mäter även stressnivån på personen. Förutom detta har den en utförlig träning-, mat- och livstidsprogramsreglering som ska hjälpa en att uppnå en bättre hälsa generellt. Det är helt enkelt en fullständig hälsocoach som ständigt påminner en och peppar en att leva ett sunt liv.

Varför pratas det om detta nurå, tänker ni säkert. Det är INTE för att göra reklam för Samsung, ingen van Iphone användare lär byta till Samsung ändå, så det är inte det som är syftet. Det som är intressant är att man i förväg ska fylla i lite information om sig själv och lite livssvanor, som tex. hur många timmars sömn man får, vad man äter och hur mkt man tränar osv. Efter att detta var slutfört så gjorde Coachen en rekommendation på vad man ska ändra i sin livsstil för att uppnå bättre hälsa.

Det är rekommendationer som de flesta känner till:

  • Prova stretcha två dagar i veckan
  • Minska söt- och saltätandet
  • Öva på att vara tacksam över ditt liv
  • Ät inte senare än kl 20:00
  • Inför vegetariska dagar i matschemat
  • Ät frukt
  • Nyttja tiden till träning på jobbet/på vägen genom vissa praktiska övningar.

Det är inga konstigheter med dessa rekommendationer egentligen. Många känner nog till dessa rekommendationer och följer det. Det som fick mig att tänka efter var SubhanAllah att det är samma rekommendationer som vi fått av Gud och Ahl al-Bait(A).

Då dök en fråga i huvudet på mig. Varför är det lättare att följa en Apps rekommendationer men inte Ahl al-Baits(A)? Dessa punkter har vi ju detaljerade i återberättelser från våra förebilder sedan 1400 år. Har vi i alla år väntat på att en App ska komma och säga till oss hur vi ska leva? SUCK