Rättfärdigande av ondska

Imam Sadiq(A) hade hört talas om en man som blivit rik genom sin ogudaktighet. En dag såg han mannen omgiven av en stor skara människor. En liten stund senare, drog sig mannen ut från omgivningen, och avlägsnade sig bort från dem och begav sig iväg ensam, varpå Imam Sadiq(A) började följa efter honom. Efter en liten stund observerade Imam Sadiq(A) att mannen stannade bredvid ett bageri och stal två limpor bröd.

Efter ytterligare en liten bit stannade han till bredvid en frukt affär där han stal två granatäpplen och fortsatte sin väg. På sin väg mötte han en sjuk person som han gav brödlimporna och granatäpplena till, han skulle precis gå sin väg när Imam Sadiq(A) kom fram till honom och sade, ”Jag har bevittnat något häpnadsväckande av dig”, och började tala om för mannen vad han sett honom göra. Den gamle mannen svarade, ”Jag antar att du är Imam Sadiq(A)”.

Imam Sadiq(A)svarade jakande. Den gamle mannen fortsatte, ”Det är verkligen en besvikelse att du inte har kunskap om något fastän du är av Profeten Mohammed(S) avkomma”. Imam Sadiq(A) frågade, “Vad för slags handling av okunskap har du sett mig begå?” Den gamle mannen svarade, ” Vet du inte om att Gud har sagt i den heliga Koranen ”Den som gör en god gärning, han skall belönas med tio sådana och den som gör en ond handling, han skall endast ställas till svars för den onda handling han gjort”.

Baserat på denna vers och eftersom jag stulit två frukter och två limpor bröd så har jag gjort mig skyldig till fyra synder, men o andra sidan, eftersom jag gav det till en behövande och för Guds skull, så har jag på detta sätt kärnat 40 goda gärningar. Minskar man bort mina fyra synder från mina 40 goda gärningar så har jag vunnit 36 goda gärningar på detta, det är skam att du inte har någon kunskap om denna uträkning! Imam Sadiq(A) förklarade för honom, “Men har du inte hört talas om den vers I Den Heliga Koranen som säger: ”Allah accepterar endast gärningar från dem som avhåller sig från (onda handlingar).” (Den heliga Koranen 5:27)

Du har gjort dig skyldig till fyra synder genom att du har stulit fyra saker och ytterligare fyra synder för att du gav dem till någon utan tillstånd från deras ägare, så du har samlat på dig totalt åtta synder och inte en enda god gärning.” Senare, sade Imam Sadiq(A) till sina anhängare, ”Med sådana tolkningar och rättfärdiganden så vilseleder de inte bara sig själva utan andra med dem.”