Pärlor ur månaden Ramadans dagliga duaa – dag 3

اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِیهَ وَ بَاعِدْنِی فِیهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِیهِ‌ وَ اجْعَلْ لِی نَصِیباً مِنْ کُلِّ خَیْرٍ تُنْزِلُ فِیهِ بِجُودِکَ یَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِین

”O Allah, skänk mig i den intellekt och vakenhet…”
En av Guds främsta gåvor är gåvan av intellekt, förnuft, förstånd och minne som vi ber om i den här duaan. Har vi dåligt minne eller vår tankeförmåga är seg och inte alltid fungerar som det ska, beror det mycket på synder. Intellekt är en ynnest som inte ges till syndare. För att få den är villkoret att inte synda. Det är en av anledningarna till att våra lärda i så hög ålder hade så god minne.

سُبْحانَ مَنْ لا یَعْتَدی عَلی اَهلَ مَمْلَکَتِةِ سُبْحانَ مَنْ لا یَاْخُذُ اَهْلَ الْاَرضِ بِاَلْوانِ الْعَذابِ سُبْحانَ الرَّؤُفِ الرَّحیمِ اللهُمَّ اجْعَلْ لی فی قَلبیْ نُوراً و بَصَرَاً و فَهْماً و عِلْماً اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْئٍ قَدیرٌ

Recitera och memorera Koran stärker minne och intellekt. Recitera ayatul Korsi.

Vi ber om att vakna upp och komma ur ghafla (försummelse) och se verkligheten.

Vi ber Gud att få oss ta distans från allt onödigt. I första hand allt batil – batil i religiös mening som inkluderar synd men också allt som inte har någon mening egentligen och är onödigt och utan nytta och slöseri med tid. Är man en lärd så är det onödigt att sitta och titta på t.ex. fotboll som vanliga gör, för sin egen kul, när den kan studera och vara till nytta. Var och en på sin nivå och utifrån den nytta man kan göra. En del saker man slösade tid på för tio år sen och tyckte var kul, är mer onödiga nu när man kommit längre. Kolla efter hur mycket av det man gör är nyttigt och ger något till en själv och andra.

Och vi ber Gud att låta oss ha del av varje kheir som Han nedsänder under månaden.

I en hadith säger Profeten(S): ”Ska jag berätta för er om saker ni kan göra för att Shaitan ska distansera sig från er som distansen mellan öst och väst? De svarade: ja. Han forsatte: Fasta svärtar hans ansikte; och sadaqa bryter hans rygg; och vara vän med och för Gud och hålla fortsatt fast vid och hjälpas åt i goda handlingar kapar hans rötter; och istighfar skär hans vener; och för varje sak finns en zakat och kroppens zakat är fasta.”
Och vem ber vi av? O DU som är den Frikostigaste av frikostiga. Ingen är mer frikostig än Gud; ju mer kheir du blir desto mer kheir ger Han.

Må Gud skänka oss tawfiq att uppnå allt detta inshaAllah!