När man p.g.a. olika skäl inte kan fasta under månaden Ramadan, vad kan man göra istället för att uppnå samma spiritualitet? Hur kan man fasta mentalt? 

En central dyrkanshandling under den heliga månaden Ramadan är att fasta under trettio dagar. Det vill säga om man kan genomföra detta utan att det skadar ens kropp. Barn som inte uppnått religiös ålder, äldre människor, gravida, sjuka människor samt resande människor kan inneha skäl att inte fasta. Har man sedan möjlighet ska man sedan återuppta den missade fastan och dess motsvarande dagar som missats, annars är fastan inte obligatorisk. Det är t.o.m. med förbjudet att fasta i de fall då fastan skulle skada kroppen som t.ex. vid en sjukdom som diabetes där insulin krävs samt mat på bestämda tider.

Men vad kan man då göra när man inte kan fasta från mat och dryck? Hur kan man uppnå samma spiritualitet? Hur kan man komma Gud nära? Hur kan man bli mer medveten om sina välsignelser och hur ska man förstå den fattiges hungrige mage?

Först och främst kan man dra ner på mat och dryck i den mån det går med hänsyn till ens skäl att inte kunna fasta. Man kan äta lite mindre och enklare mat. Vänta lite längre med att äta så man får känna av hungern lite mer. Låt känna törsten en stund i munnen och tacka sedan Gud när du avnjuter Hans välsignelse. Inte unna sig det goda man vanligtvis brukar, inte äta lunch ute eller dricka läsk om det är det man älskar. Se över sina matvanor, vad äter du? Kan du dela med dig till någon annan av den mat du har? Bjuda in nära och kära till middag? Har du människor i din närhet som fastar medan du inte kan? Ja då kan du ta på dig största ansvaret för matlagningen då du är den med mer energi i kroppen. Ställ upp för de fastande syskonen.

Sen finns det annat än mat och dryck man kan fasta ifrån. Fastan under Ramadan gäller så även att inte ha sexuellt umgänge med sin make/maka, vilket man också kan fasta ifrån under solens timmar. Man kan fasta från sociala medier, fasta hela månaden från att titta på TV, filmer och serier. Begränsa sin internettid, kontrollera sig så det enda man gör på internet är Islam relaterat. Fasta kan man även göra från att köpa sådant man vill ha, en månad utan shopping. Fasta från godis och andra sötsaker eller någonting annat man vet man gillar mycket och kanske tar för givet.

Fokus under Ramadan ligger även på att undvika synder, så man kan hålla sig borta från sådant som man vet att man har en svaghet för och istället fokusera på att göra gott och bättra sig som människa och muslim. Fundera över vad som upptar ens tid och stryka bort så mycket man kan för att ersätta med olika dyrkanshandlingar som att läsa Koranen, hjälpa en vän, se en föreläsning, laga mat till iftar, hälsa på sin familj, ge sadaqa m.m. Fokusera på att be, göra duaa, be extra böner, läsa Koranen, recitera & lära sig fler surah, ge till behövande, hjälpa andra och underlätta på de sätt du kan för de runt dig som fastar. Ramadan är en månad för att komma närmare Gud. En månad för att be om förlåtelse för synder man begått samt förlåta andra som sårat en. En månad då man ska fokusera på att mata själen istället för kroppen. En månad för reflektion och självbehärskelse. En månad som ska ligga till grund för kommande månader. En månad då själen söker sig till sin Skapare och renar sitt hjärta. Och detta kan man göra oavsett om man kan genomföra den föreskrivna fastan eller inte.