Främjar Islam våld och terrorism?

Fråga:
Främjar Islam våld och terrorism?

Svar:
Nej, Islam är en religion av fred och underkastelse och betonar att människolivet är heligt. Det står i den heliga koranen:

”…Om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som om han hade räddat hela människosläktet…” (Den heliga Koranen 5:32)

Islam fördömer allt våld som ibland skyllas på muslimer och ibland begås av dem som har muslimska namn. Kristendomen inte kan bli döms för att vara våldsam för det som hände i korstågen, i Spanien, under andra världskriget eller av vissa andra personers handlingar eller de grymheter som begåtts i Bosnien av de kristna serberna och många andra historiska händelser. Den som utövar våld praktiserar inte sin religion under den tiden.

Hur som helst, ibland är våld en mänsklig reaktion av förtryckta människor som t.ex. det som händer i Palestina. Dessa människor har fördrivits från sitt hemland, som har blivit satta i flyktingläger, och såg deras anhöriga dödas och ingen lyssnar på deras svåra situation om de inte gör något för att få uppmärksamhet i media. Även om detta är fel, det är enda sättet för dem att dra uppmärksamhet.

Det finns mycket terrorism och våld i områden där det inte finns någon muslimsk närvaro. Till exempel i Irland, Sydafrika, Latinamerika, och Sri Lanka. Ibland är våldet på grund av en kamp mellan dem som har och dem som inte har, eller mellan dem som är förtryckta med dem som är förtryckare. Vi måste ta reda på varför människor blir terrorister. Tyvärr, palestinierna som gör våld kallas terrorism men när tamiler i Sri Lanka göra samma sak, kallas de rebeller.