Imam Alis(A) bortgång


 

Mannen som skulle mörda Imam Ali(A), den förbannade Ibn Muljim, nådde Kufa och stannade i Kufas moské natten till den 19:e i månaden Ramadan. Syftet var att mörda Imam Ali(A) med ett förgiftat svärd under tiden han befann sig i bön.
Vid gryningen till den 19:e i månaden Ramadan begav sig Imam Ali(A) till moskén och väckte folket som låg och sov i moskén. Ibn Muljim sov vid detta tillfälle på sin mage i syfte att dölja sitt svärd. Efter att Imam Ali(A) utfört böneutropet ställde han sig inför sin skapare i bön. Ibn Muljim – som låtsades att han bad – stod nära Imam Ali(A). När Imamen(A) bugade sig gav Ibn Muljim honom ett hårt slag mot hans huvud. Den heliga Profeten(S) hade tidigare talat om denna händelse för Imam Ali(A) och hans barn och sade: ”O Ali, jag ser ditt skägg färgat med blod som rinner ned från din panna.” Mördaren blev tillfångatagen strax efter dådet och blev därmed placerad inför Imam Ali(A).

När Imamen(A) såg att repet som Ibn Muljim var bunden med skar genom förövarens hud glömde han sina egna plågor och beordrade att Ibn Muljim skulle bli behandlad med mer mänsklighet. Förövaren påverkades så starkt av dessa ord att han bröt ihop.
Ett leende syntes på Imamens(A) läppar och han sade med en svag röst: ”Det är för sent att ångra sig nu. Du har redan utfört din handling. Var jag en dålig Imam eller en oempatisk ledare?”

Imam Ali(A) blev kort därefter buren hem från moskén. Under hans sista timmar i livet kom Asbagh Bin Nabata, en av hans anhängare och frågade honom om några rådgivande ord. Då svarade Imam Ali(A): ”O Asbagh, vad kan vara ett bättre råd än faktumet att jag var i ert sällskap igår, att jag är er gäst idag och att jag endast kommer att vara ett minne imorgon.”

Hans sista ord till hans söner var: ”Förbli starka med ödmjukhet och överlämna er själva till Allahs vilja. Längta aldrig till något som inte är inom ert räckhåll. Var alltid sanningsenliga och barmhärtiga mot de föräldralösa. Hjälp de fattiga och försök att leva i denna värld på ett sätt att den blir en bättre plats att leva på.”

Den 21:a i månaden Ramadan år 40 e.H, lämnade Imam Ali(A) denna värld. Han blev 63 år gammal.

Mu’awiyah, ledaren för Bani Umayya klanen, blev överlycklig efter nyheterna om Imam Alis(A) död, och såg nu chansen att överta rollen som muslimernas ledare. Bani Umayyas ondskefulla propaganda hade lyckats och folket befann sig i ett förvirrat tillstånd. Men någonting hände som Mu’awiyah inte hade förväntat sig då folket gav trohetsed till Imam Hassan(A).