Arbain i djupet

Senaste åren har en stor folkmassa med upphöjda fanor i olika färger, gåendes till fots längs en lång väg, dragit världens blickar mot sig.

Men vad är det som drar över 20 miljoner människor till sig och får dem att gå denna väg? Vilken kraft får dem att lämna nära och kära, och alla vanor och bekvämligheter hemma, och gå flera dagar i sträck, till fots, med minimala resurser? Vad är det som får alla möjliga människor, från alla världens hörn och från alla åldrar, med olika kapacitet och personligheter att förenas på en väg?

Vad är det som får människor som lever fattigt och knappt har så de klarar sig under året, spendera allt de äger för att underlätta och bistå de gående?

En del av dessa scener fångas av kamera men betydligt fler förblir evigt levande i världens minne. Däribland de betydligt fler hjärtan som önskar vara där och med en av längtan tårfylld vandrande blick längs TV-skärmen, någonstans ute i världen, deltar med hjärtat i de gåendes vandrande steg.

Om du frågar dem vart de är på väg och varför, får du höra två ord.

Karbala och Imam Hossein(A)!

Inför den fyrtionde dagen efter Ashura(martyrskapet av Imam Hossein(A) och hans 72 kompanjoner vid Karbala), benämnd Arba’in, beger sig miljoner människor på denna väg för att visa sin vördnad till Imam Hossein(A). Denna vördnadshälsning innebär också en markering och en trohetsed att: Vi tror på denna väg! Vi står för kampen för rättvisa och vi står mot all förtryck i följet av Imam Hossein(A)!

Befriade från nationella och sociala begränsningar,  ger sig folk ut på den långa färden till fots redan flera veckor i förväg för att komma fram till Karbala vid Arbain. De som av olika anledningar inte har möjlighet att närvara, ansluter sig till strömmen på andra sätt.

Det spelar ingen roll var i världen man befinner sig; man kan alltid vara en del av Imam Hosseins(A) rörelse. Bilden är tagen i Nigeria där en gemensam samlingsbön leds i samband med Arba’in ceremoni.

Fastän många önskar, får inte alla möjligheten att närvara i Karbala varje år men det hindrar inte dem från att hedra Imam Hossein(A) i sitt eget land. Bilden är tagen i Safwa – en stad i östra Saudiarabien. Precis vid middagsbön, samma tid då Imam Hossein(A) och hans följeslagare nådde sin martyrskap, beger sig stadens invånare barfota på stadens centrala gator i sitt försök att ansluta sig till Arba’in strömmen.

Varje hjärta som bultar för rättvisa kommer förr eller senare finna sig på Imam Hosseins(A) stig. På bilden syns tusentals turkar som årligen högtidlighåller av Arba’in.

“Imam Hosseins uppoffring är inte begränsat till en nation eller ett land men det är det ärftliga tillståndet för hela mänsklighetens broderskap.” – Dr. Rajendra Prasad

Imam Hosseins(A) överskridande av alla gränser
Redan under sin tid berättade profeten Jesus(A) om Profeten(S) efter sig och hans ätt. Han berättade då om en ättling till Profeten(S) som skulle nå martyrskap på ett brutalt sätt medan hans familj togs till fånga. Så grodde gnistan och kärleken för Imam Hossein(A) hos de kristna som än idag fortsätter att delta i Imam Hosseins(A) sorgeceremoni. När Iraks kristna befolkning hotades av Daesh (ISIS!) sökte de tillflykt hos Imam Hosseins(A) helgedom i Karbala.

En äldre dam som trots sin höga ålder och fysiska begränsning, finner sådan styrka i Imam Hosseins(A) namn att hon tar bestämda kliv sida vid sida med de unga i folkmassan som marscherar under Arbain.

Inget stoppar. Även de som inte är i den bästa fysiska tillståndet, tar till alla möjliga medel för att delta i marschen och kapar alla fysiska hinder och mentala kedjor som håller dem tillbaka.

Oavsett vem du är. Även den som har minst finner tröst hos Imam Hossein(A) som sin ledare, då även han för ca 1400 år sedan gick igenom många svårigheter men fortsatte ändå sin vandring för rättvisan att kvarstå.

Varje land Karbala. När profeten Moses(A) kom till Guds möte första gången, sa Gud till honom att komma med bara fötter för att han var på helig mark. Dessa bara fötter är blott ett uttryck för vad ”varje land är Karbala” innebär; en mening med mer än bara ord som ekar, utan bestående av handlingar och ställningstaganden varje dag.

I ett hjärta där Imam Hosseins(A) kärlek gror existerar det inte utrymme för hinder. Bilden visar en man i fyrtio års åldern som trots den fysiska nedsättning han bär med sig sedan födseln ger sig ut på en lång ansträngande färd, även om det innebär att han måste krypa. Bilden är tagen i al-Kahlaa’ i Maysan, ungefär 300 km från Karbala.

En mötesplats och ett mål. Imam Hossein(A) förenar människor från olika åldrar och bakgrunder, från alla världens hörn för en gemensam sak. Alla är samlade där och tillhandahåller allt de har för att vara delaktiga i att tjäna Arbains syfte. Många som har det svårt ställt förbereder sig ett helt år i förväg för att under Arbain komma med hela årets besparingar och genom att förbereda mat för pilgrimerna bidra till Arbain rörelsen.

Framåt kvällen börjar de flesta pilgrimerna leta en plats för att vila en stund. De öppnar sina hem för alla!

Slutligen når dem sin destination

Efter ankomsten fortsätter man till Imam Hosseins(A) helgedom och hedrar hans minne medan en del tänder ett ljus för Seyyeda Zeynabs(A) ensamhet i den mörka som följe efter Ashura…

… och för andra som äntligen nått helig mark med en längtan som ökat för varje steg de tagit på denna väg och genomsyrat deras själ, inträder dem Imam Hosseins(A) helgedom med upphöjda händer i hälsning till Imamen(A) och tacksamhet till Gud.

Det blåser hårt men det kämpas desto hårdare för att hålla flaggan trots motstånd. Precis som mannen på bilden kämpar för att hålla Imam Hossein(A) fana uppe finns det miljontals som dagligen lever med glöden och kärleken för Imam Hossein(A) genom att följa hans budskap. Under Arbain visar många av dessa att inget skrämselpropaganda och terrorism är tillräckligt för att stoppa människoströmmen från att öka i antal varje år.